Foto: Josanne van der Heijden.

Ik ben Cyrine Beune en student journalistiek aan Fontys in Tilburg. Daarnaast studeer ik in deeltijd ICT in Eindhoven, ook aan Fontys. Oorspronkelijk kom ik uit Enschede, een tukker dus.

Als journalist wil ik maatschappelijk impact maken. Ik ben geïnteresseerd in feiten en data en deze juist te interpreteren. Daarom ben ik naast journalistiek, ook ICT gaan studeren, zodat ik ook daadwerkelijk de skills van datajournalistiek leer kennen. Naast cijfers wil ik ook het verhaal erachter leren. Niet zelden kom ik in gesprek met compleet wildvreemden. Als ik dan vertel dat ik journalistiek studeer, snappen ze de nieuwsgierigheid.

Ik zou mezelf omschrijven als gedreven, enthousiast en dromerig. Iemand omschreef mij eens als ‘bruisbal’, energiek dus. Ik zet mij honderd procent in voor school en voel een enorme interne drive voor de journalistiek.

Naast mijn studie presenteer ik voor de jongerenwedstrijd Kunstbende. Dat is een ontzettend leerzame en leuke bijbaan. Het is tof om te zien hoe jongeren de kracht en durf vinden om hun talent (in de dop) op het podium te laten zien. Tijdens het presenteren vertel ik vaak mijn persoonlijke metafoor van de duikplank. Bij een zwembad net over de grens in Duitsland was een duikplank van maar liefst tien meter hoog. Ik hield mezelf voor dat ik te oud was om zulke dingen te doen – maar in werkelijkheid durfde ik niet. Toen ik dat realiseerde, was het geen optie om niet meer te gaan. Dit soort schijnbaar onbenullige dingen leren je brein dat je niet uit je comfortzone hoeft te gaan. Het is niet de duikplank, het is het doen van dingen die eng vindt. En dus ging ik, angstig als ik was van de duikplank. De paar seconden in de koude lucht naar beneden leken eeuwig te duren, maar toen raakte ik het water: ik had het gedaan! En wat was het gaaf, ik zou zo nog eens gaan.

Nu, als ik enge dingen moet doen, bijvoorbeeld een deeltijd ICT starten, denk ik terug aan de duikplank. En dan denk ik: ga er gewoon voor.