Voor het project Research en Productie (R&P) volgde ik het vak experimentele vormen of ExVo. Tijdens dit project heb ik kennis gemaakt met de methode ‘design thinking’ en ontwikkelde ik een journalistiek prototype. Dat prototype kun je hier bekijken.

Design thinking is een houding waarbij je werkt vanuit een doelgroep, onderwerp of vorm. Tijdens het ontwikkelen doorloop je verschillende fases waarin je bijvoorbeeld de doelgroep bevraagt, gaat brainstormen en gaat testen of je idee het gewenste resultaat heeft.

Ik heb een prototype gemaakt van een tijdlijn simulatie, waarin het publiek zelf kan kiezen wat het fictieve personage volgt of liked op het eveneens fictieve ‘Buttbook’. Ik heb daarvoor onderzoek gedaan naar hoe de algoritmen van Facebook en Instagram werken door een nieuw account aan te maken en dit account vanuit het personage in te vullen. Ik volgde bijvoorbeeld corona complottheorie accounts en politici, maar ook gewone dingen, als een auto account en bekende Nederlanders.

Ik heb dit account en accounts van kennissen die mij toegang gaven tot hun profiel geanalyseerd. Op basis daarvan heb ik de simulatie gemaakt. Met deze simulatie wil ik het publiek laten voelen wat het algoritme bepaalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *